Hem Om oss Föreställningar Bakom kulisserna

Bakom kulisserna

Tufse på hemmaplan.Nu har vi fått underhålla barnen med föreställning i Byahuset i vår hemby Brån.

oktober 2022

Slöjdstund med näver.Efter teaterföreställningen "Tufse och grottan" på slöjdfestival i Granö.

juli 2022

"Tufse och grottan" på Waldorfskolans julbasar i Umeå. Västerbottens Läns Hemslöjdsförening är återigen arrangör.Björnen pratar med hjortronen på stormyren.Tufse och Älgen vaknar upp till en fin morgon i skogen.

november 2019

Samarbete med Västerbottens Läns HemslöjdsföreningTrollsländan trollar med hjälp av publiken och Tufse syr ihop sitt trasiga byxben med lintråd.Slöjdstund med rötade linstrån.november 2018

Ny Tufsesaga på gång!Det är hjortrontider!Ett förstadium av björnen som ska skymta i silhuett.

augusti 2018

På Kullar & Klang med jurtan!


På festivalen Kullar & Klang den 4 juni hade vi urpremiär på Tufse på månskenstur! Så härligt!juni 2016

Snart har vi alla scenerier färdiga till "Smask sa masken!".


Maskrosorna som älgen ska kunna tugga i sig tillverkar vi av vadmal och sidentyg som vi stärkt med utspätt trälim. Det visade sig fungera väldigt bra.


Fötterna till blommorna gör vi som vanligt av träklampar som vi klär med färgad vadmal och borrar hål i.
maj 2015

Ull, såpa och varmvatten är härligt!Här tillverkas jorden som masken ska åla sig i.Klafs, klafs!
april 2015

Nya föreställningar under produktion

Vi har påbörjat en ny serie om fyra föreställningar. Denna gång för de yngre barnen, 1-3 år. De ska byggas kring de fyra elementen; jord, vatten, luft och eld. Här är bilder på tillverkningen av masken i föreställningen "Smask, sa masken". Där utforskar vi elementet jord och leker med begreppen tungt och lätt. Masken gjorde vi av siden. Vi ville ha den lite glansig.

Har du lust att följa oss på annat än bara kulisstillverkning? Här kommer en arbetsversion av visan "Fröet flyger lätt omkring"

mars 2015

Sommaren och hösten 2014

Nu är det länge sedan vi lagt in något nytt på denna sida! Vi har dock framfört en hel del föreställningar, framförallt i sommar men även en del i höst. Dessa bilder är tagna av Bosse Thomassen när vi spelade "Tufses trasiga byxor" i Stärkesmark i juni.

januari 2015

Vi spelar föreställningen "Tufse och Ekorren" på Waldorfskolan...och det var väldigt roligt!
mars 2014

Vår provföreställning på förskolan Spiran

Vår första provföreställning gick bra!!! Vi var mycket nöjda och tyckte att det var så roligt att få framföra vår höstsaga, "Tufse skördar skatter", för en riktig publik som bestod av 30 barn mellan 3,5 och 6 år plus fem förskollärare. Vi fick också prova vår slöjdstund med alla dessa barn. De fick göra var sin björnmosseborste. Recensionerna från barnen var också strålande!februari 2014

Gott Nytt 2014!

Vi ska stå på Gammlia i helgen och visa upp/göra reklam för Sagospinn, 31/1 - 2/3. Det firas invigning av kulturhuvudstadsåret. Kom och hälsa på oss! På bilden syns bygget av vårt informationsbord.
januari 2014

Slutspurt innan vi tar jullov

Hermelinen är färdig. Den får klara sig utan pärlor till ögon. Vi hittade inga lämpliga och så går det ju så behändigt att torrtova.

Vi gjorde kroppen på liknande sätt som man gör garnbollar. (Googlar bilder gör vi mycket...)

Det kändes lämpligt och kul att göra ugglan av avlagda yllesockar...

...och efter många försök blev vi till slut nöjda med den. Det ska föreställa en lappuggla!

Och så snölopporna. Nu hoppar de riktigt bra utan att trassla in sig i varandra!

december 2013

Björnmossa

  Här tillverkas nu björnmossan som Tufse ska göra sin kvast av i höstsagan. Vi har färgat gammal ljusgrå vadmal och sytt fast i remsor på ståltrådar, sedan har vi klippt upp i flikar. Vi målade ståltråden dels för att få den i rätt färg men även för att slippa glansen.

Den färdiga björnmossan samt Tufses björnmossekvast.

Så här tänker vi oss de riktiga borstarna som barnen ska få slöjda ihop.

november 2013

Några saker till vårsagan


Nu har gammelfuran fått sig en gren. Den behövs i vårsagan där ekorrens bo ska sitta. Den har också fått ordentlig avslutning med rötter.

Så här hålls den tovade grenen uppe med hjälp av en gammal bilantenn som låg på vägen. Den går lätt att ta bort vid behov.

Räven fick vara endast tvådimensionell, den ska bara smyga förbi i bakgrunden några vändor.

I somras skördade vi en massa klykor av sly längs dikena i Brån som nu ligger i förslutna påsar i frysen. Dessa ska barnen slöjda krokar av genom att skala och borra ett hål i dem.
oktober/november 2013

Färgning och "tufsning" inför tovningen av stora fonden

En massa himmelsblå ull kommer att behövas till stora fonden. Vi har den stora lyckan att få använda Limmo-Designs ateljé till färgningen. Och vi färgar och färgar...kastrull efter kastrull...

Det är underbart himmelsblått överallt hemma när ullen ligger på tork.

Vi har "tufsat" (det heter egentligen tesat) för hand en hel del säckar ull under våren och sommaren medan vi spånat på våra sagor.

Det var skönt att få en uppgradering i "tufsandet" när vi kunde köpa en tesningslåda av Kia Jonsson. Mycket effektivt! Det behövdes några säckar gröna nyanser till skogspartierna i fonden.

Här är en bild på mittendelen av fonden. Det gick lite knackigt att tova eftersom marken nu börjar bli frusen...För kallt för tovning egentligen. Så vi delade upp tovningen av stora fonden i tre delar. Det var ändå svårt att få ullen att ta ihop ordentligt, olika på olika ullsorter också. Men som tur är så finns ju torrtovningsnålarna att ta till. På den här biten har vi jobbat på en del med nålarna...

september/oktober 2013

Rulltovning


Här testar vi vår teknik av "stortovning". Innan vi ger oss på den stora bakgrundsfonden så vill vi prova att göra en tovad "stenmatta" som barnen ska sitta på i jurtan. Vi använder oss av nålfilt i botten och tesad ull ovanpå.


Här skymtar stocken som vi rullar upp det hela på när vi lagt ut all ull färdigt. Vi fuktar ullen med såpvatten innan pårullningen.


Runt, runt på åkern... Efter åtta varv öppnar vi och kollar...


Det har blivit platt men inte så mycket mer har hänt. Vi öser på kokhett såpvatten och rullar på igen. Vi kör också några varv "åt fel håll".


Nu tovade det ihop sig med besked! Sned och vind blev den också men det gör ju ingenting. Det blir värre om stora fonden blir skev...
september 2013

Finansiering från URnära

Hurra, vi har fått pengar från URnära till vårt Sagospinn-försök! Nu har vi råd att göra våra ulliga fonder och dockor på det sätt vi önskar. I februari 2014 ska vi ha haft provföreställningarna på våra sagor med Tufse.
augusti 2013
Valid HTML 4.01 Transitional