Hem Om oss Föreställningar Bakom kulisserna

Praktisk information

Föreställningar

Tufse i vårblåsten (3-8 år)

Det är en vårdag med friska vindar. Ekorrmamman har fullt sjå med sina busiga ungar. Vårvinden har slitit tag i ekorrarnas bo och Tufse hjälper till att laga det. Hon tar också hjälp av sina vänner snölopporna, videkissarna och storspoven. Det gäller att vara snabb så att den listiga räven inte hinner fånga någon unge.

Efter föreställningen tittar vi på hur också vi kan tillverka saker av grenar, precis som ekorren. Barnen får var sin grenklyka av sälg. De får skala av barken så att det släta träet blir synligt. Sedan borrar vi ett hål för upphängningen av den färdiga kroken.

Tufse och trollsländan (3-8 år)

Det är en varm sommardag. Tufse hälsar på hos grästuvevännerna på myren. Hon ramlar och slår sig på knät och hennes byxor får en stor reva. Hon möter olika djur och växtväsen på sin vandring i sökandet efter ett sätt att laga revan innan den kalla vintern kommer. Bland andra träffar hon på den vimsiga och trollerisugna trollsländan. Till slut får hon löfte av linblommorna att plocka deras stjälkar. Av dem kan hon göra tråd och sy ihop sina byxor.

Efter föreställningen får barnen var sitt rötat linstrå. Vi visar hur de kan bryta sönder stråets skal och få fram de glänsande fina fibrerna. Vi visar också prov på olika trådar av lin och kan för de intresserade visa hur de
kan tvinna en tråd.

Tufse och grottan (3-8 år)

Det är en skön sensommardag. Tufse går till stormyren för att plocka hjortron. Efter mötet med den spralliga grodan i bäcken glömmer hon kvar sina bär på myren. Det hinner bli sen kväll och hon måste övernatta vid grottan. Älgen beskyddar Tufse medan nattdjuren jagar i augustimånens sken.

Efter föreställningen får barnen var sin bit björknäver. De får tillverka en enkel näverkåsa och undersöka nävrets vattentäta förmåga.


Tufse skördar skatter (3-8 år)

Det är en tidig höstmorgon. Tufse tar sin korg och går för att skörda björnmossa till en ny kvast. Hon stöter på många oväntade hinder på sin väg såsom klibbiga spindelnät och dansande älvor men kommer hem igen rik på såväl björnmossa som nya vänner och erfarenheter.

Efter föreställningen får barnen veta mer om björnmossa och hur vi traditionellt har använt den till olika saker. De får var sitt knippe björnmossa som vi binder ihop till en borste.


Tufse på månskenstur (3-8 år)

Det är en kall vinterkväll. Fullmånen lyser upp Tufses skidtur i skogen. Tufse träffar på den mörkrädda haren som hon gör sällskap med genom vinternatten. Hermelinen retas, norrskenet sprakar och den gästfria skogsmusen får oväntat besök. När de äntligen når fram till harens bo får Tufse som tack lite av harens vinterull att värma sina kalla fötter med.

Efter föreställningen får barnen en bit kardad fårull. Vi tovar ihop var sitt mjukt tygstycke att göra varma sulor av eller något annat fint!
Denna slöjdstund tar lite längre tid och kräver mer plats än de övriga.

Smask sa masken (1-4 år)

Masken jobbar och gräver i sin jord.
Vad är det som klampar och stampar så hela marken skakar?
-Det är ju älgen!
Och vad är det som surrar och brummar hit och dit?
-Det är ju humlan!
Men...vad är det DÄR som tittar upp ur jorden?

Efter föreställningen har vi en kort sång- och rörelsestund om de olika djuren i sagan. Barnen får med sig ett häfte med sångerna och ramsorna som funnits med i sagan.
Valid HTML 4.01 Transitional